< > i


This pavilion provokes to experience. In the way daylight will change constantly, and how this gives reflections and shadows. By the sound of the wind, the leaves and birds. By the way you can choose to enter. By the view through the translucent layer, forming a skin in which light and the surroundings appear to converge and materialize. By how your focus is surrounded by trees, almost like a forest, as you will only fully see them though all the horizontal openings. By the focused view through the roof to the sky. By the reflections of the mirror edges, marking entrances and roof. The inside space can be experienced like a sacred space, surrounded and focused by nature. This gives place for inclusion, relaxation, reflection, escapism, view and enjoyment. People could use this space for meditation or prays, as an extension of the St John’s Church or Mosques. Children will play games and test the different entrances  after they visited the V&A Museum of Childhood, or just as a daily pleasure.

The pavilion is fully made by its context. Six main trees that encircle the location define both the position of the heart of the pavilion as the main views. Every tree gets his own visual axis, and two of each are related to each other. The different entrances are determent by the position of the different trees and their specific heights. These ingredient make the entrance arms longer or shorter, as well as the ceiling shape.

Six tentacles give access to the inside of the space and will be less or more popular depending on the size of the user. They vary in width from 230mm to 900mm. The most wide and most obvious entrance is simultaneously the entrance for the wind. Rain, moon,  stars, sun and sky will enter through the only vertical entrance, the circular opening in the roof, with a diameter of 1,5m. Tapping of rain is clearly audible on the roof of translucent polycarbonate. The outline of leaves, birds and maybe even a squirrel could be visible through this material. Being exactly in the heart of the circular vertical access, view will be fully focused on the sky and what is visible there.

Competition: October 2014, Sky Pavilion