< > i

Kapel Ruiselede_Hootsmans architectuurbureau


Op de terreinen van de Gemeenschapsinstellingen voor Bijzondere Jeugdbijstand De Zande, aan de rand van Ruiselede in België, bevindt zich een beschermde kapel. Deze kapel dateert uit 1856 en had tot 1974 een religieuze functie. Sindsdien heeft het gebouw voornamelijk als opslagplaats dienst gedaan. Doel van de opdracht was de kapel om te bouwen tot een schoolgebouw met zeven klaslokalen voor lessen algemene vorming. De herinrichting van het interieur, waarbij de monumentale binnenruimte ervaarbaar moest blijven, stelde ons voor een dilemma dat we tot de kern van ons ontwerp hebben gemaakt. De gehele ruimte van het schip en een deel van de zijbeuken hebben we door middel van ruimtehoge scheidingswanden gefragmenteerd. De ontsluiting van de nieuw ontstane ruimten vindt plaats door middel van een rondgang langs de binnengevel. In de nieuwe wanden komen openingen die zorgen voor zicht, doorzicht en zonlicht. Hun plaatsing garandeert een constante lichtinval: uitgaande van de langste en de kortste dag van het jaar, 21 juni en 22 december, dringt de zon via de ronde vensters naar binnen. Vanuit een aantal punten van de rondgang zijn zichtlijnen geprojecteerd. Deze maken het mogelijk om de volledige maat van het gebouw en hier en daar een oud detail te zien. Het resultaat van deze rationele ingrepen is een emmentaler structuur, die soms begrijpelijk, soms mysterieus, irrationeel en dubbelzinnig is. Met deze ingrijpende verbouwing voegen we iets toe dat zich ook qua materialisering duidelijk onderscheidt van het bestaande. Maar bijna alles wat nieuw wordt aangebracht, is omkeerbaar en heeft een tijdelijk karakter.
 
Herinrichting kapel Gemeenschapsinstelling Ruiselde, Opdrachtgever: Gemeenschapsinstellingen
Architect: Rob Hootsmans
Projectarchitect: Marlies Boterman
Projectteam: Stefan Kentie, Donna van Milligen Bielke, Giacomo Ceccarelli
Bouwregelgeving en bouwproces: Bureau Bouwtechniek
Constructeur: ABT Belgie
Technieken: Bureau Bouwtechniek
Vloeroppervlakte: 1500 m2
Start ontwerp: 2008, Oplevering: 2014