< > i

RECHTBANK ZWOLLE

foto’s: Hélène Binnet, Ossip van Duivenbode en Maarten Noordijk

De bestaande rechtbank van Zwolle, naar het ontwerp van architect Kruger uit 1964 is opgeleverd in 1977. Reeds midden jaren tachtig ontstond er behoefte aan uitbreiding. Na vele jaren van gestrande plannen is er eind 2004 een nieuwe start van het ontwerptraject begonnen dat geresulteerd heeft in de huidige uitvoeringsfase. 
Het ontwerp voorziet in nieuwbouw en renovatie van de oudbouw. De nieuwbouw wordt naast de oudbouw geplaatst en grenst aan de historische stadsgracht van Zwolle op een plek waar veel richtingen en routes samenkomen. De vorm van hetw ontwerp voor de nieuwbouw is bepaald door stedenbouwkundige richtingen en grenzen, hoogtes en zelfs de positie van de bomen. Hiermee is enerzijds stedenbouwkundige samenhang gecreëerd, ontstaan er nieuwe zichtlijnen en vormt de rechtbank anderzijds door zijn bijzondere vorm een ijkpunt in de stedenbouwkundige context. Oud- en nieuwbouw vormen straks één nieuw tijdloos geheel.
De opbouw van de nieuwbouw kenmerkt zich door een klassieke ordening in drie delen: een gesloten sokkel, een openbaar deel omringd door kolommen, en een kroonlijst met besloten werkgebied.
Op de begane grond bevinden zich de entreegebieden en facilitaire functies, zoals opslag, archief, cellen, verhoorkamers en technische ruimten. Het bestaande gebouw wordt hier verbonden met de nieuwe publieksentree. De publieke laag bestaat uit een dubbelhoge verdieping met een omloop (publieke wachtruimte), zittingszalen, raadkamers en bibliotheek. De bovenste laag tot slot bestaat uit drie besloten verdiepingen met de kantoren voor de medewerkers. 
Aansluitend bij de betreffende functie, heeft elke laag een eigen constructieprincipe, installatieconcept en materiaalgebruik voor het interieur.

Nieuwbouw en renovatie rechtbank Zwolle             
Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst, Architect: Rob Hootsmans
Projectteam: Maarten van der Hulst, Henri van Bennekom, Eric van Noord, Remco Brugging, Elke Demyttenaere, Marlies Boterman, Daan Petri, Monique Smit, Donna van Milligen Bielke, Stefan Kentie, Jonathan Hibma, Erwin Zomers, Johan van Sprundel, Andreas Bogenschutz
Construction engineer: Arcadis
Constructeur: Arcadis, Adviseurs: van Heugten en Peutz, Aannemer: Dura Vermeer
Vloeroppervlakte: 16.420m² nieuwbouw en 11.725 m² renovatie
Start ontwerp: 2004, Start bouw: 2010, Oplevering totaal: 2015