< > i

Stadsvilla Rotterdam, OMA


Op het Noordereiland aan de Maaskade in het verlengde van de hef, ligt de locatie van deze Stadsvilla. De grootste kwaliteit van deze plek is het uitzicht naar drie kanten, waarbij geldt hoe hoger hoe mooier. De typologie die we hebben gemaakt is een typische Rotterdamse woning, waarbij het benedenhuis is weggelaten. Een lift en trappenhuis ontsluiten de woning welke begint op 8.8 meter. De sokkel van beton waar het bovenhuis op rust, heeft een ruwe afwerking. Gelegen tussen het idyllische groen wat vanaf het dijklichaam doorloopt naar beneden, met een spiegelend plafond wat het monument van de hef nog een keer verdubbeld. De ruimte die ontstaat tussen sokkel en de bestaande bebouwing is een buitenkamer. Een onverwachts doorzicht. Een parkeerplek ligt verborgen in het dijklichaam, afgesloten door een met groen begroeide garagedeur. Op de massieve T-vormige sokkel wordt een transparant doosje geplaatst. De onderste laag geeft ruimte aan de meer functionele ruimtes, als werkkamer, slaapkamers en badkamers. Door de dichte band tot een hoogte van ongeveer 1.3m hebben de achterliggende functies privacy. In deze verdikte buitengevel zitten ondersteunde functies verborgen, als kasten, een opklapbed voor de gasten, een openhaard, etc. Op de bovenste laag wordt gewoond en gegeten. De patio met trap naar het dak geeft een beschutte buitenruimte op deze laag. Een dakterras licht als een verborgen duinpannetje, tussen een band van duindoorn en duingras.

Stadvilla Rotterdam, Opdrachtgever: prive 
Partner: Ellen van Loon
Associate: Chris van Duijn
Project achitect: Marlies Boterman
Projectteam: Laura Barr, Anu Garla, Nathalie Gozdziak, Sai Shu
Programma: 300m2, Start ontwerp: november 2012